Aansluiten bij je publiek. Neem jij de HOE of de WAAROM route?
Deze zomer ga ik de Sint Olavs route lopen. Dit is een 580 kilometer oud pelgrim’s pad wat van Sundsvall Zweden naar Trondheim, Noorwegen loopt. Het loopt over bergen en door bossen, langs meren en historische plaatsen. Ik kan niet wachten om hele dagen in de buitenlucht en natuur te kunnen doorbrengen.
Ik ben me al flink aan het voorbereiden. Ik heb al 2 boeken gelezen, om de voorpret al wat aan te zwengelen. 1 soort van logboek met mijmeringen van iemand die de route in 2014 heeft gelopen en een praktische gids. Deze gids is helaas alleen nog verkrijgbaar in het Duits. Want, blijkbaar zijn er niet veel Nederlanders die deze route lopen… Nu moet ik tussentijds wel opzoeken van “schutbezog” betekent en “Trubel”, maar dat mag de pret niet drukken. Kortom, de route is gekozen en wordt voorbereid.
Zo ook dien jij als je presenteert jouw route te kiezen. Je dient te weten waar je publiek nu is, plek A en waar je ze heen wilt brengen, plek B. En welke stappen daarvoor nodig zijn om de afstand te overbruggen en of dat ook past binnen de tijd.
Want, waar je publiek NU is ten opzicht van jouw onderwerp bepaald of je de HOE of de WAAROM route met hen gaat lopen.
Dat dit ongelofelijk belangrijk is, weten waar je publiek NU is, ervoer Thomas.
———————————————————————————————————————————–
Hij was ervan uitgegaan dat zijn publiek nog overtuigd moest worden van zijn aanpak. Hij had daarom al zijn voorbereidingstijd gestoken in gedegen modellen en theoretische verhandelingen als onderbouwing voor het WAAROM. Hij was hier zo ingesprongen, dat zijn presentatie al doende zich had uitgebreid van 15 minuten naar 40!
Toen Thomas zijn presentatie uiteindelijk gaf, merkte hij dat het publiek allang overtuigd bleek van het WAAROM. Een korte schets in de inleiding was voldoende geweest.
Het publiek zal namelijk met smart te wachten op het HOE, ze wilde de handen uit de mouwen steken. Ze hadden behoefte aan voorbeelden van anderen, hoe hadden die het aangepakt? En wat was cruciaal om het tot een succes te maken? Zodat ze hun tanden erin zouden kunnen zetten.
Ze zaten niet te wachten op een log, dik theoretisch verhaal. Want, ze waren al lang een etappe verder.
Thomas, voelde terwijl hij aan het presenteren was, dat hij niet aansloot. En dat al die mooie uitgewerkte diepe materie geen gewillig oor vond. Hij begon van de zenuwen nog sneller te praten, waardoor de presentatie nog meer door zijn vingers leek te glippen.
Hij had heel veel tijd gestoken in zijn voorbereiding en hij was een echte pro want hij wist enorm veel over het onderwerp. Maar zijn presentatie en boodschap kwamen niet aan. Omdat hij simpelweg niet bij zijn publiek aansloot. Hij had de verkeerde route gekozen.
Ik kan je vertellen dat het niet leuk is om op deze manier te presenteren! Je probeert een grote olifant (materie) in een klein doosje (presentatie) te stoppen. En de ontvangers van het doosje zitten ook nog eens niet op die specifieke olifant te wachten. “We all have been there!”
Ben jij ook een expert, die ongelofelijk veel weet en veel kennis kan delen? En heb je soms het idee dat je niet goed bij je publiek aansluit, zodat je je doel niet bereikt en het plezier in het presenteren zo verliest?
En wil jij graag leren hoe je goed bij je publiek aansluit?
Geef je dan op voor mijn ONLINE module “Designing with Impact.
Je leert:
- Hoe je veel strategischer en effectiever wordt in je voorbereiding en veel beter aansluit bij jouw publiek.
- Hoe je een ijzersterk presentatie ontwerp maakt dat jouw publiek overtuigt.
- Hoe je met deze methode makkelijker en natuurlijker zal gaan presenteren.
Aanpak:
- Je kunt de cursus binnen 4 weken afronden vanuit je luie stoel en de opdrachten doen op elk willekeurig moment in de week.
- Je krijgt feedback op alle oefeningen die je inlevert. Zodat de kwartjes kunnen vallen en je weet of je op de goede weg zit.
Bonus:
- Je krijgt een bonus van een half uur (Zoom sessie), waarin je feedback zult ontvangen op het online presenteren van de door jouw voorbereide presentatie, die je stap voor stap tijdens deze module hebt gemaakt.
Wat heeft het mensen gebracht die jou voorgingen?
- “Theoretische achtergrond en kennis over presenteren die ik nooit eerder gehad heb.”
- “Ik leerde mijn publiek veel beter inschatten.”
- “Een korte interventie, in eigen tijd en achter mijn laptop, die me net dat extra zetje kan geven in mijn zelfvertrouwen”.
Geïnteresseerd? Geef je op door een mail te sturen naar info@presentingwithimpact.nl
Wil je nog meer weten over de module “Designing with Impact” ga naar:
https://presentingwithimpact.nl/ver3dubbel-jouw-impact-met-de-online-module-ontwerpen-met-impact/