Wat jij van ballet kunt leren over succesvol presenteren
Vorige week stond Karin op om een presentatie te gaan geven. Het viel me op, hoe mooi en open haar houding was, terwijl ze naar haar plek liep. Toen ze begon te spreken, bleef ze mooi rechtop staan. Ze stond stevig, maar had tegelijkertijd een ontspannen en open houding.
Als trainer die al honderden, zo niet tegen de duizend presentaties heb geobserveerd, weet ik, hoe belangrijk je houding en manier van staan is als basis voor overtuigend spreken.
Toen ik haar hiervoor complimenteerde, moest ze lachen. Ze vertelde vervolgens dat ze nu sinds een paar jaar op ballet zat. “Ik was altijd een verlegen muisje wat ineenkroop, zodra de spot op me gericht was.” Maar, ballet heeft me geleerd mijn houding te veranderen.”
Lees beneden in deze nieuwsbrief wat, naast een stevige en tegelijkertijd ontspannen houding, 2 andere belangrijke punten die we van ballet kunnen leren. Zodat jij bewuster wordt en jezelf de volgende keer overtuigend en succesvol neerzet als professional.
AARDEN
Aarden is het 2e belangrijke punt voor succesvol spreken. Dat was goed te zien bij Colette. Colette was als een balletdanseres die ieder ogenblik de lucht in leek te kunnen vliegen, terwijl ze sprak. Ze had voortdurend een hak van haar voet van de vloer en was ook continue naar voren gebogen met haar lichaam. Al haar zinnen waren vluchtig, snel van tempo en hadden nergens een punt.
Niets kon indalen, aarden bij ons publiek, omdat Colette niet goed met haar voeten verbonden was met de grond. Er was alleen lucht, heel veel lucht en geen aarde. Wat bedoel ik daarmee?
Continue naar voren gericht zijn met je lichaam en hakken van de grond is een beetje als balletdansen. Het heeft een etherische kwaliteit. De spitzen houden de danser op haar tenen en naar boven gericht. Veel van de schoonheid van ballet heeft te maken met de gewichtloosheid, de sprongen, alsof het lichaam zweeft en de zwaartekracht tart.
Dit, gebeurt echter altijd vanuit eerst een stevige basis (voeten goed contact met de vloer), en vanuit daar de lucht in en dan weer terug naar de basis.
Colette bleef continue in de “luchtstand” staan i.p.v. goed contact te maken met haar voeten op de grond. Toen ze stevig ging staan, ontvouwde zich ineens een hele andere Colette. De meer rustige, gegronde Colette en kwam wat ze zei echt binnen bij het publiek (ander tempo, andere toon van stem, pauzes speelde een rol). Het kon nu bij het publiek aarden. Waarmee, Colette binnen een paar seconden enorm aan overtuigingskracht won.
FOCUS
Ballet dansers kunnen geweldige toeren uithalen. Dan kunnen ze doordat ze natuurlijk veel oefenen. Maar, ook focus houden en weten waar ze uit moeten komen.
Bijvoorbeeld als een danser een pirouette maakt, zorg hij/zij dat tegelijkertijd het hoofd gefocust op één punt blijft. Tevens, het punt, waar men uiteindelijk wilt uitkomen. Deze focus en waar uit te komen geeft ze houvast. En zorgt ervoor dat ze deze complexe exercitie kunnen uitvoeren.
Dit is precies wat vaak mist in presentaties die overtuiging missen. Dit uit zich in een onrustige blik, die snel over het publiek glijdt. Ook gaat dit vaak gepaard met een onduidelijke inhoud, die ineens onsamenhangend van richting verandert en geen duidelijk doel lijkt te hebben.
Wat er dan mist is focus. Focus in aandacht, waar en hoe richt je je aandacht naar het publiek en gemis aan focus in inhoud. Waar ga ik naartoe en wat is mijn punt? Een presentatie is net als een pirouette, best een complexe vaardigheid. Om deze overtuigend uit te voeren, heb je focus nodig.
Kortom:
- Een stevige en open houding.
- Jezelf kunnen aarden voor overtuigingskracht in je spreken.
- Focus hebben, tijdens het spreken en focus in inhoud.
Wat heb jij precies nodig om overtuigend te spreken, zodat je meer bereikt en succesvoller wordt in je werk?