Voor iedereen die veel zenuwen ervaart tijdens presenteren: Doe het niet te goed!
“Doe het niet te goed” roept mijn improvisatietoneel leraar Bart altijd, voordat we met een scene op toneel starten. Omdat Bart weet dat als we het te goed willen doen, we teveel in ons hoofd schieten, we gaan verkrampen en ons gaan afsluiten van de andere spelers op het toneel.
We denken dat we met “het heel goed willen doen” en in ons hoofd te schieten grip krijgen op de situatie en succes zullen oogsten. Maar paradoxaal brengt het ons tijdens toneelspelen en improvisatie verder van huis.
En zo is het ook tijdens presenteren, als we het “te goed willen doen”. We raken uit het “nu”, niet meer verbonden met de buitenwereld en komen in een parallel universum terecht.
In dit parallelle universum lijken we onszelf continue Überkritsch te beoordelen met een gigantische loep. Oh jee, ik ben een zinnetje vergeten”,” oh jee het zal vast niet interessant zijn”. Oh jee, hoe hield ik nu mijn armen, komt dat een beetje over? Dit is geen bewustzijn, wat ons vrijheid geeft, het is een sluier van overbewustzijn, die ons gevangen houdt.
Hoe kunnen we nu dat obstakel wegnemen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we meer plezier beleven tijdens het presenteren? Dat we wel bewust spreken, maar niet overbewust?
Gelukkig zijn er veel manieren om dit te bereiken. Een ervan is om anders naar jouw presentatie te kijken. Vaak zien we een presentatie (onderbewust) als een “performance”. Dat betekent dat we de presentatie zien als iets wat goed of fout kan gaan. Dus, het voelt een beetje, alsof er continue een zwaard van Damocles boven je hoofd hangt, bij ieder woord wat je uitspreekt. Niet echt relaxed. Dit zorg ervoor dat we overbewust worden en alles wat we zeggen of doen onder een enorm loep gaan leggen. Ging dit goed, of ging dit fout?
Dit performance denken, kritisch zijn en het heel goed willen doen is heel begrijpelijk. Want het is een manier of een strategie die ons heel veel kan brengen en waarschijnlijk ons heel veel gebracht heeft in ons leven en carrière.
Echter, deze strategie of manier van kijken in een overdrive en ook nog tijdens presenteren is een enorm blok aan ons been. Je wordt er stijf, formeel, en erg gespannen van (wat spanning is juist goed) en je zit compleet opgesloten in jezelf. Het is heel hard werken, niet leuk en niet effectief. Hoe dan wel?
Tijdens het 1-daagse event. Presenteren met Plezier, van Stress naar Succes krijg je uitgebreid antwoord hierop. Maar, zie beneden alvast een tip.
TIP: In plaats van een performance (het kan goed of fout) kunnen we de presentatie beter herkaderen en zien als een conversatie met het publiek.
Een conversatie, waar jij informatie of een idee gaat delen. Dit geeft meteen veel meer lucht en vrijheid, in plaats van oh jee ik moet iets heel goed gaan doen, het is helemaal van mij afhankelijk, ik sta hier alleen voor en het kan of goed of fout gaan.
Wat je hiermee doet is dat je wat uitzoomt (i.p.v. te gefocust op jezelf en het te goed willen doen) Je brengt het geheel meer in perspectief en laat het daarmee wat meer los. Waarmee je jezelf meer bevrijdt.
Door wat uit te zoomen en de presentatie meer als een conversatie te zien, blijf je ook veel meer in verbinding met het publiek. Dit maakt dat jouw presentatie meer als vanzelf zal gaan en bovenal veel effectiever zal zijn.
Hoe zorg je er nu concreet voor dat jouw presentatie meer een conversatie wordt? 2 tips:
1) Door vragen toe te voegen aan je presentatie wordt je presentatie meteen al meer als een conversatie. Het zorgt er tevens voor dat je publiek meer betrokken raakt. Bijvoorbeeld:
a) Hypothetische vragen.
b) Echt vragen om input/feedback te krijgen.
c) Een stemming houden, n.a.v. een vraag.
2) Door in je taal meer een conversatie te voeren met je publiek. In plaats van afstandelijke, formele taal, gebruik je meer conversatie taal.
In plaats van:
men moet zich bewust zijn van de gevolgen.
Kun je ook zeggen:
Dit is belangrijk voor ons, wij moeten allemaal bewust zijn van
In plaats van:
stap 1, stap 2 of 3. Kun je ook zeggen.
Ten eerste wat we zouden moeten doen is het volgende…
Het tweede waar je je bewust van zou moeten maken is….
Het gaat om het gebruik van persoonlijke voornaamwoorden waarmee je het publiek direct betrekt, in plaats van op afstand houdt. Kortom: alsof je een gesprek met een bekende houdt.
Succes met de tips!
Wil je jezelf een dag onderdompelen in hoe je met plezier en effectief kunt leren presenteren. 21 oktober organiseer ik samen met Helgiene Sampimon de workshop: Presenteren met Plezier; van Stress naar succes.
Een dag vol kennis, allerlei oefeningen en bovenal veel plezier! Voor meer informatie, klik op de link hieronder. www.presenterenmetplezier.com