De sleutel tot succesvol spontaan spreken.
Stel je voor je bent op een training van je bedrijf en ineens vraagt iemand of je even naar voren wilt komen en even de dag wilt afsluiten met een kort praatje. Of iemand vraagt je het team toe te spreken, voordat jullie aan de slag gaan met een nieuw concept. Je loopt naar voren en denkt oh jee, wat moet ik nu zeggen? En dan sta je daar en kijkt iedereen je verwachtingsvol aan…
Hoe kun je het beste met dit soort momenten omgaan? Wat is de sleutel om dit soort onvoorbereide praatjes tot een goed einde te brengen? Wat kan jou helpen in deze situaties die je van te voren niet kunt inplannen?
Lees beneden een handige tool die jou kan helpen makkelijker en slimmer met deze situaties om te gaan.
De sleutel tot succesvol spontaan spreken.
De sleutel tot succesvol spontaan spreken is structuur.
Wat?? Lees je dat goed. Ja, dat lees je goed. De sleutel tot spontaan succesvol spreken is structuur.
Waarom?
Als je spontaan spreekt moet je een boel dingen tegelijk doen. Je moet bedenken wat je gaat vertellen en hoe je het gaat vertellen.
Structuur helpt jou met hoe je iets gaat vertellen. Zodat je je alleen hoeft bezig te houden met het wat. Je hebt bij wijze van spreke al het skelet paraat (de structuur, die keuze is al gemaakt) en je hoeft op dat moment alleen maar het vlees erop te zetten.
Dat is het enige waar je op dat moment over na hoeft te denken. Je houdt het simpel, pakt de kern en zet die al doende neer.
Als je stap voor stap comfortabel wordt met een paar simpele structuren, wordt je steeds handiger in het omgaan met onvoorbereid spreken. Beneden vind je één handige structuur, die bijna altijd toepasbaar is
Eén handige oerstructuur.
Een van mijn favoriete basis structuren is de WAT, WAAROM, HOE structuur. Alles, alle inhoud wat je maar wilt vertellen, komt altijd in de basis neer op deze 3 hoofd bouwstenen. Dit is een soort oerstructuur waar je alles in kunt gieten.
Stel bijvoorbeeld dat je naar voren wordt gevraagd aan het einde van de dag van een training om de dag af te sluiten.
Je begint dan met het WAT: we hebben vandaag een interessante trainingsdag gehad over……
Vervolgens ga je verder met de WHY, dat is belangrijk voor ons geweest, omdat we kennis miste over….. etctera.
En dan met het HOE. We hebben van alles gedaan, we hebben geoefend met nieuwe modellen om ….we hebben nieuwe handvaten gekregen om…..
Ten slotte maak je een punt en sluit je af: kortom het was een intensieve en productieve dag.
Je kunt deze structuur ook gebruiken als je iemand voorstelt. Laat zeggen dat iemand je vraagt net voordat iemand een presentatie wilt gaan houden, kun jij deze persoon even introduceren. Je giet vervolgens de WAT, WAAROM EN HOE structuur in:
WIE, WAAROM is deze persoon BELANGRIJK EN WAT GAAN WE DOEN.
Dan wordt je praatje zoiets als
WIE: in een minuut gaan we luisteren naar Jack van der Wiel. Jack is een expert op het gebied van …..
WAAROM BELANGRIJK: Jack is een van de eerste die een model heeft gemaakt wat werkbaar is voor, tevens is hij …
WAT GAAN WE DOEN: laten we dus gaan luisteren naar presentatie waarin Jack ons gaat vertellen over…
Zo zie je dat zelfs “iemand introduceren” ook in deze oervorm kunt gieten.
Zelfs dit artikel voldoet aan deze structuur. Ik heb het eerst over het WAT, daarna over het WAAROM en ten slotte over het HOE.
Kortom: zorg dat je de WAT, WAAROM en HOE structuur te alle tijden paraat hebt, zodat je makkelijk de focus houdt en het praatje zich stap voor stap in het moment kan ontvouwen.
Succes!
Mabel
- Bron: Matt Abrahams Youtube think smart, talk smart (Stanford Graduate School of Business)