Kijk het beest in de bek.
No guts, no glory
In de vorige nieuwsbrief hebben we gezien dat het inzetten van zoveel mogelijk zintuigen (horen, voelen, zien, en figuurlijk proeven) als een snelweg fungeert om jouw presentatie inhoud te integreren en kwalitatief beter te worden. Dat betekent hardop oefenen en in de spiegel kijken ;-). (Of jezelf opnemen en terugkijken).
Als dit zo goed werkt, hardop oefenen en (terug)kijken waarom DOEN we het dan niet?
Nou precies, omdat we het beest in de bek moeten aankijken.
“I know, I know…”, het kan nogal confronterend zijn om jezelf (terug) te zien en te horen. Toch, is dit DE manier om snel je inhoud te integreren en jezelf te ontwikkelen in het presenteren. “No guts, no glory.”
Als je bereid bent het beest in de bek te kijken, zal je een steile leercurve ingaan. (Zowel jezelf hierin ontwikkelen als veel doen en oefenen).
Echter, het beest is niet de enige reden.
Ik denk dat er nog 4 mythes rondom “hardop oefenen” bestaan die ons ervan weerhouden.
1) Als ik het een keer gelezen heb (of de slides heb gezien), dan kan ik het wel vertellen. Misschien behoor jij tot de zeldzame gelukkige. Dan feliciteer ik je bij deze. Maar, in de praktijk merk ik dat heel weinig mensen dit kunnen. If only…. Voor de meeste van ons zit er echter nog 1 hele belangrijke schakel tussen lezen en goed overbrengen en dat is hardop oefenen. Zeker als je in een andere taal dan je moerstaal dient te presenteren of als de inhoud nog redelijk nieuw voor je is.
2) Hardop oefenen is hetzelfde als “uit mijn hoofd leren” en dan komt het gekunsteld over. Als je letterlijk woord voor woord alles uit je hoofd gaat leren, zal het inderdaad gekunsteld overkomen.Het is de bedoeling dat als je presenteert dat je grip hebt, maar ook flexibel bent. Dat is de beste balans.
Dit krijg je door de stappen te weten die je gaat nemen met je publiek, en de punten die je gaat maken (dat leer je uit je hoofd en zet je in PowerPoint). Maar, die stappen vul je vervolgens in je eigen woorden in.
Je ziet bijvoorbeeld op je slide staan: wat zijn 3 manieren die bijdragen aan een betere communicatie? En je kan in je eigen woorden vertellen wat die eerste manier is, de tweede en de derde. Dat doe je in “je eigen woorden”. Kortom op het hoogste level (helikopter view) weet je de stappen die je met je publiek gaat nemen en de punten die je gaat maken. Maar, het level daartussen kan je in je eigen woorden doen.
3) Ik ga niet oefenen, want dan kom ik er misschien achter dat ik het niet kan, of straks oefen ik heel veel om erachter te komen dat ik het niet kan. Tja, ik begrijp dat het verleidelijk kan zijn om het “hele gedoe” maar te vermijden.Maar, hoe zou het zijn als je angst zou parkeren of deze aanname zou opschuiven tot nader order? Wat als je het experiment zou aangaan met een nieuwsgierige blik? Misschien kom je er dan achter dat het de eerste keren inderdaad stroef gaat. Maar, dat als je volhoudt je ineens merkt dat het de 3e keer ineens heel snel gaat. En dat er allerlei nieuwe betere ideeën invallen, die je nooit had gehad, als je het niet aangegaan was.
Kortom: doe het, hou vol en geef niet te snel je portie aan fikkie. Oefen een paar keer, laat het liggen en pak het een halve dag later weer op.
4) Het kost te veel tijd. Het is inderdaad sneller om alle informatie middels “copy and paste” in PowerPoint te zetten, zodat jij het als spiekbrief kan gebruiken. Maar, of je dan overtuigend overkomt, je jezelf als een professional profileert en je publiek zal kunnen boeien, blijft dan wel de grote vraag.
Dus kijk het beest in de bek, ga het aan! Of het nu hardop oefenen is, starten met te gaan presenteren of serieus aan je “skill” gaan werken door coaching of een training.
Succes!
Ontdekken wat jij nodig hebt om je eigen stijl te versterken? Je “tools” eigen maken, die het spreken zoveel makkelijker en effectiever maken?
Geef je dan op voor:
- Open Training: “Presenting with Impact”. Vrijdag 28 oktober. Nog 1 plek vrij. Hoe helder en boeiend spreken?
- On-line training: “Designing with Impact”. Hoe je een ijzersterk design maakt voor een overtuigende presentatie.
- Open Training: Persuasive Presentations for Consultants. Engelstalig Vrijdag 16 december. Na deze training, hoeft je nooit meer af te vragen hoe ga ik deze presentatie nu weer eens aanpakken. Je voorbereiding wordt makkelijker, het presenteren gaat moeitelozer en het publiek zal je dankbaar zijn.
- 1 op 1 coaching: in 3 bijeenkomsten van 3 uur, leg jij een stevige presenteer basis, waar je jaren mee vooruit kunt. Al jaren een succesnummer en hoog gewaardeerd.