Kijk eens wat vaker in de spiegel.
In mijn trainingen benadruk ik altijd het belang van “hardop oefenen” voor presentaties.
Vaak zien de cursisten zelf al in een training hoe dit werkt, zoals afgelopen week.
De eerste keer dat Iwan een oefening doet, lees een kleine presentatie geeft, is het nog moeizaam. Er zijn veel “ehhs”, hij kijkt veel omhoog, omdat nog veel denkenergie gaat naar het “verzamelen” van de informatie, en hij staat er wat bevroren bij.
Niet voor niets laat ik zo’n 1 minuut oefening 3x door de cursist doen. Want, in dit proces, zien wij als publiek (en voelt de cursist) hoe de inhoud dan ineens vliegensvlug geïntegreerd wordt en wat dat doet met het overbrengen ervan.
We zien het voor onze ogen sterker worden. De spreker gaat ons langzaam aankijken, het lichaam gaat meedoen, de toon in de stem wordt anders en er zijn veel minder “ehhhs”. Het lijkt wel magie, je ziet “het presenteren” en “de presentatie” voor je ogen steeds krachtiger en sterker worden.
Juist het herhalen en het hardop doen, zorgt ervoor dat de informatie zakt, of anders gezegd, de energie naar andere zaken kan gaan of dat je de informatie integreert of dat je je verbindt met de inhoud. Hoe je het ook wil noemen. Het presenteren wordt in ieder geval zoveel sterker en krachtiger…
Dus een goede presentatie geven en leren goed presenteren is een proces. Iedereen gaat sterker en krachtiger worden in zijn/haar eigen stijl, als je oefent, het hardop doet, het aangaat en volhoudt.
Wil je echt dat het integreren vliegensvlug gaat?
Pas dan de tip van cursist Sandra toe. Sandra kijkt ook nog in het glas van het raam als ze hardop voor haar presentatie oefent. “Dat helpt me zo enorm” vertrouwde ze ons in de training toe.
Ik vond dit werkelijk geniaal. Dit recept is als een snelweg om je te verbinden met je inhoud.
Waarom?
Omdat hoe meer zintuigen je gebruikt, hoe sneller je je verbindt met je presentatie inhoud en hoe beter het wordt. Je hoort, voelt en ziet hoe je presenteert.
Het klinkt misschien raar, maar het lijkt bijna dat als je deze zintuigen inzet; horen, zien en voelen, je het zintuig proeven er ook nog als extra cadeautje bij krijgt.
Want, je lijkt ineens van alles extra te gaan proeven, zoals gevoel voor timing, welke woorden nadruk verdienen of zelfs waar het nu inhoudelijk eigenlijk om draait en hoe je dat kort en bondig zegt.
Dus, het integreren gaat snel, maar je presentatie wordt ook beter en dit gebeurt vaak in sneltreinvaart….
De inhoud is niet langer iets wat van buiten komt (uit je hoofd of buiten jezelf) en eerst door een roestige pijp naar buiten pruttelt. Maar, het komt direct vloeiend vanuit jou naar buiten. Het valt samen, de inhoud en jij als spreker (het instrument) ;-). En dit is zo verdomd overtuigend!
Dus, oefen hardop en kijk eens wat vaker in de spiegel!!!
Succes!
Wil je naast in de spiegel kijken ook eens in de keuken kijken van het helder en boeiend spreken?
Ontdekken wat jij nodig hebt om je eigen stijl te versterken? Je “tools” eigen maken, die het spreken zoveel makkelijker en effectiever maken? Zodat je sterk, “connected” en helder al de informatie kan overbrengen die je wilt?
Geef je dan op voor:
- Open Training: “Presenting with Impact”. Vrijdag 28 oktober. Nog 2 plekken vrij. Leer de ins- en outs van helder en boeiend spreken.
- On-line training: “Designing with Impact”. Hoe je een ijzersterk design maakt voor een overtuigende presentatie.
- Open Training: Persuasive Presentations for Consultants. Engelstalig Vrijdag 16 december. Na deze training, hoeft je nooit meer af te vragen hoe ga ik deze presentatie nu weer eens aanpakken. Je voorbereiding wordt makkelijker, het presenteren gaat moeitelozer en het publiek zal je dankbaar zijn.
- 1 op 1 coaching: in 3 bijeenkomsten van 3 uur, leg jij een stevige presenteer basis, waar je jaren mee vooruit kunt. Al jaren een succesnummer en hoog gewaardeerd.