Hoe vrouwen zichzelf met woorden ondermijnen
Vorige week presenteerde Pieter zich voor de groep. Het was een opvallende presentatie, omdat Pieter (een man dus) typisch “lage status” gedrag vertoonde. Gedrag wat nu juist vaak door vrouwen vertoond wordt. Pieter stond niet recht voor zijn publiek, maar met zijn schouder gedraaid en een voet naar achteren. Alsof hij ieder moment de benen kon nemen. Hij eindigde de meeste zinnen met de toon omhoog. Alsof hij niet zeker was van wat hij zei. Daarnaast, draaide hij zijn hoofd licht naar de zijkant.
Al deze kleine gedragsuitingen, worden door een publiek onbewust geregistreerd en geven het publiek het gevoel van aarzeling aan de kant van de spreker.
Niet alleen deze kleine uitingen van gedrag hebben een effect op het publiek. Het is hetzelfde verhaal met het gebruik van bepaalde woorden. Met name vrouwen hebben de neiging om zichzelf klein te maken door deze woorden in hun zinnen toe te voegen. Niet alleen in gesprekken, maar ook in e-mail verkeer en presentaties. Helaas staat dit een overtuigende presentatie van je inhoud en jezelf in de weg.
Wat doen vrouwen dan precies, vaak onbewust, om zichzelf klein te houden? En hoe beïnvloedt dit dan de reacties van het publiek of van de persoon waarmee ze op dat moment spreken?
Zie beneden een deel van zeer interessant interview met Tara Mohr, de auteur van het geweldige boek “Playing Big”. (bron: blog Goop). Waar ze deze ondermijnende spreekpatronen onthuld.
Herken jij ze ook?
—————————————————————————————————————————
Kun je wat van deze “spraak patronen” onthullen, waar, met name vrouwen, regelmatig gebruik van maken, als ze spreken?
“Hier zijn enkele van de “Kleine dingen” die vrouwen gebruiken in het communiceren en schrijven, die in feite helemaal niet “klein” zijn. In feite, hebben ze een enorme impact op en zorgen ze ervoor dat we als minder competent en zelfverzekerd overkomen.
1) Toevoegen van gewoon of alleen. “Ik kom alleen even checken of….” Ik denk gewoon dat… Het woordje gewoon of alleen laat ons verontschuldigend overkomen, over wat we te zeggen hebben.
Luister naar het verschil tussen: Ik kom gewoon langs om te checken of…. Ik kom langs om te checken of….
Of het verschil tussen. Ik denk alleen dat… Of ik denk dat…
2) Toevoegen van eigenlijk: “Ik ben het er eigenlijk niet mee eens….”. “Eigenlijk heb ik een vraag”. Eigenlijk geeft het signaal af, dat we verbaasd zijn dat we het er niet mee eens zijn of dat we een vraag hebben – niet goed!
3) Het gebruik van inleidend en indekkende zinnen: “Ik ben geen expert hierin, maar…….” of “Ik weet dat je dit een tijdje onderzocht hebt, maar….”. Deze inleidende en indekkende zinnen ondermijnen je positie, nog voor je zelf maar je mening hebt gegeven. (Dit doe ik continue…… ;-))
4) Vragen: “Begrijp je wat ik bedoel?” of “Ben ik wel duidelijk hierin”. We doen het met de juist intenties. We willen graag checken met de mensen met wie we spreken, of we duidelijk zijn. Het probleem is: “begrijp je wat ik bedoel” komt neerbuigend over (alsof jouw publiek het niet zou kunnen begrijpen) of het komt over alsof jijzelf voelt dat wat je zegt omsamenhangend is.
Een betere manier om af te sluiten is bijvoorbeeld “ik hoor graag wat jouw gedachten hierover zijn”. Je kunt het aan jouw publiek over laten om je te laten weten of ze verward zijn over iets of niet, in plaats van vooraf al te veronderstellen dat “het niet helder/duidelijk was”.
Veel vrouwen – met name meer junior vrouwen – delen met me dat als ze de inleidende, ondermijnende zinnen uit hun e-mails halen, ze veel sneller en veel duidelijkere antwoorden kregen op hun verzoeken.
Wat maakt dat we deze spraak patronen gebruiken?
Dat is een goede vraag. Soms is het eenvoudigweg een gewoonte. We horen andere vrouwen zo praten en we nemen dit onbewust over.
Er is ook een diepere reden. De meeste vrouwen gebruiken deze patronen onbewust om hun communicatie te verzachten. Om ervoor te zorgen dat we niet gezien worden als – zoals vrouwen zo vaak gelabeld worden – bitchy of agressief. We maken ons druk dat mensen ons op deze manier zullen zien, of we hebben een stemmetje in ons dat zegt: niet overkomen als een bitch!
We gebruiken de “eigenlijken”, “alleen” en de “ik ben geen expert ,maar….” om ervoor te zorgen dat we nederig en aardig overkomen, en dit zit ons nu juist in de weg, als we onze ideeën goed over willen brengen.
Ik geloof ook dat het er mee te maken heeft, dat vrouwen eeuwenlang geen rechten hadden om onszelf te beschermen, als we ons uitspraken en daarmee diegenen om ons heen kwaad maakte. Natuurlijk leerde we in deze context om onze taal te verzachten.
Hoe kunnen we beginnen met krachtiger communiceren?
Probeer niet in eens van al je ondermijnende spreek patronen af te komen! Neem er één (Alleen, Eigenlijk? Ben ik duidelijk?) en focus je daar een week op. Het doel is niet om het woord of de zin – geheel en al uit te bannen. Dit zou onrealistisch zijn.
In plaats daarvan, probeer je ervan bewust te worden, wanneer je het gebruikt en jezelf al in het moment zelf te corrigeren. Of voordat je een e-mail verzend, neem een stapje terug, ga door je e-mail heen en check waar de ondermijnende inleidende zinnen naar boven komen en haal ze eruit! Oefen en je zult langzaamaan je gewoonten veranderen.