De reis van presentatie angst naar presentatie vrijheid
“Naarmate we meer bereid zijn onze kwetsbaarheid te erkennen en omarmen, zullen we meer moed en betrokkenheid tonen; naarmate we ons meer afschermen van onze kwetsbaarheid, zullen we meer vanuit angst en minder vanuit verbondenheid handelen”.
Deze regels uit het boek “de kracht van kwetsbaarheid “van Brené Brown resoneerde diep bij mij deze week. De worsteling van een coachee en deze woorden vielen als een puzzelstuk samen.
Wat heeft kwetsbaarheid met presenteren te maken? Waarom is het zo belangrijk om die kwetsbaarheid te erkennen en omarmen? En waarom is dit een belangrijke weg, om onze presentatie angst te overwinnen?
Lees in de nieuwsbrief van april de antwoorden. Ik ben benieuwd of je het herkent en hoe dit voor jou werkt?
De grote angst van Anne voor presenteren bleek zich met name voor het presenteren te manifesteren. Nachten lang wakker liggen en nog liever bij wijze van spreke aangereden worden met haar fiets op de ochtend voor de presentatie, dan die presentatie te moeten doen. Haar nieuwe functie verlangde van haar dat ze steeds meer ging presenteren. Met de energie en zenuwen die het haar nu al kostte, leek dat nieuwe toekomstbeeld alles behalve een pretje.
De diepe angst die onder deze presentatieangst lag, was het “alleen zijn”. Je uit de groep losmaken, ervoor gaan staan en gaan spreken. Het is één van onze grote oerangsten.
Het voelt enorm kwetsbaar om zo moederziel alleen daar te staan en beoordeeld te worden door de groep aan de andere kant. Dit is iets wat je niet wilt. Wat je wellicht koste wat het kost, wilt voorkomen.
We willen het ongemak en de zenuwen niet voelen. We willen daar niet zijn. We willen het ontsnappen en we willen het vermijden. We willen die kwetsbaarheid, dat naakte en het “alleen zijn” niet voelen. Dus, wat doen we dan?
We snijden ons af van onszelf, we willen het niet voelen. Sommige mensen herkennen dit. Het voelt alsof je een “out-of-body experience” hebt. Je hoort jezelf praten. Maar, het lijkt alsof iemand anders aan het praten is, vanaf een afstandje.
We willen daar niet zijn. Dus, we raffelen het verhaal zo snel mogelijk af.
We denken dat ons normale zelf niet voldoende is en denken een soort super presentatie te moeten gaan neerzetten.
We willen het vermijden. Nog liever aangereden worden met de fiets dan een presentatie houden.
Het ironische nieuws is dat al deze tactieken om met deze “vervelende en oncomfortabele gevoelens” om te gaan, nu juist olie op het vuur gooien. Ze maken het alleen maar erger, de angst.
Want, juist door jezelf af te snijden en er niet te willen zijn, ben je JUIST moederziel alleen.
Dus, al die tactieken maken het alleen maar erger en zullen jou in je irrationele gedachten alleen maar bevestigen. Je blijft gevangen in je negatieve vicieuze cirkel en het is knap lastig om daar uit te komen.
Hoe uit die negatieve, zichzelf bevestigende vicieuze cirkel te komen?
En nu komen de woorden uit de openingsquote om de hoek kijken: moed, kwetsbaarheid en verbondenheid.
Het kunnen zijn met die gevoelens, zonder jezelf af te snijden of af te sluiten, maar je kwetsbaarheid te accepteren is de opening naar presentatie vrijheid.
Juist met die gevoelens beschikbaar te blijven voor je jezelf en je publiek, vergt moed. Maar, juist dan opent zich de weg naar verbondenheid. Verbondenheid met jezelf en verbondenheid met het publiek.
En dan voelen we ons uiteindelijk niet meer alleen. Want dan we gaan we langzaamaan voelen en merken en zien, dat er verbinding is. Dat het publiek en jij iets delen op dat moment. Dat het goed en vrij voelt. Dat verhip…… je er soms zelf plezier in krijgt…
En dat voelt zo goed, zo fijn en zo vrij. En dat gun ik iedereen.
Heb jij veel last van presentatieangst?
En wil je voor jezelf helder krijgen, wat er bij jou precies speelt?
Aanbieding gratis gesprek “van droom naar daad”.
Graag wil ik je helpen met een “van droom naar daad” sessie. Dit gesprek gaat je het volgende opleveren:
- Je krijg een kristalheldere visie op wat je precies wil, wat dat voor je zou betekenen, en wat je nodig hebt om het echt in de praktijk te realiseren.
- Je ontdekt wat je verborgen blokkades zijn die je ervan zou kunnen houden weerhouden om je doel te bereiken.
- Je gaat weg met nieuwe energie, zin en inspiratie om je doel nu eindelijk waar te maken.Als je gebruik wilt maken van dit tijdelijke aanbod, geef je dan snel op! Het aantal plaatsen is beperkt, dus wacht niet te lang. De gesprekken vinden telefonisch plaats en duren ongeveer 30 minuten.
Om mee te doen, kun je eenvoudig de volgende vragen beantwoorden en mailen naar info@presentingwithimpact.nl1) Wat wil je het meeste veranderen?
2) Wat heb je al geprobeerd om dit te veranderen (en heeft niet gewerkt)?
3) Waarom heeft het niet gewerkt, denk je?
4) Op een schaal van 1 tot 10, hoe belangrijk is het voor jou om dit te veranderen?
5) Welke andere dingen wil je in je leven veranderen.
6) Naam:
Email adres:
Telefoonnummer:
Als ik je mail ontvangen heb, neem ik contact met je op om het gesprek te plannen.
Let op: je kunt tot 14 april reageren. Wie het eerst komt die het eerst maalt, dus wacht niet te lang om te reageren!
Ik zie je reactie graag tegemoet,
Hartelijke groet,
Mabel Frumau