Voor alle vrouwen die denken meer zelfvertrouwen nodig te hebben
Afgelopen week moest ik een “moeilijk” telefoontje plegen. Het ging over een onderwerp waar een collega trainer veel meer van afwist, maar zij was op vakantie en de persoon in kwestie diende teruggebeld te worden. Zodra ik de telefoon oppakte, gebeurde er ineens van alles; ik kreeg een droge mond, voelde me in mijn buik zenuwachtig worden en er kwamen wel tien verschillende “wat als…. scenario’s” mijn hoofd binnenvliegen.
Ineens, kon ik constateren wat er gebeurde. Constateren in de zin van, wat interessant dat dit ineens zo gebeurt. Blijkbaar vind ik het spannend om….
Zodra ik dit had geconstateerd, kon ik het blijkbaar ook wegzetten. Want, ik nam het niet al te serieus. En toetste toch de cijfers van het telefoonnummer in. Wat bleek… het was een leuk gesprek en voor geen “wat als scenario” ging de vlieger op.
Puur bij toeval, las ik een paar dagen later het artikel van Tara Mohr, getiteld “the Confidence Myth”. Waarin ze soortgelijke herkenbare momenten van onzekerheid beschrijft en hoe hiermee om te gaan.
Volgens, Tara gaat het niet om meer vertrouwen, om meer in je carrière te bereiken, kansen te grijpen en neer te zetten in de wereld wat jij belangrijk vindt. Maar, met name om het kunnen omgaan met jouw angsten. Het gaat niet om “confidence”, maar om “courage”.
Het lef om spannende dingen te doen, ondanks alle stemmen en angsten die naar boven komen. Om die kans om te spreken toch aan te grijpen, ondanks de afkeurende stem in jou die zegt. “Denk jij nou echt dat jij, of all people, een inhoudelijk en boeiende presentatie kan houden.”
Lees beneden, (een weergave en vertaling van het artikel) over hoe andere succesvolle vrouwen hiermee omgaan en wat jij kan doen om de relatie met jouw “innerlijke criticus” te verbeteren.
Volgens Tara Mohr verschijnen er de laatste tijd steeds meer boeken en artikelen over het onderwerp “vrouwen en onzekerheid”. Waarin vrouwen worden aangezet om vooral toch zelfverzekerder te worden. Maar, na jaren vrouwen te helpen de carrière te krijgen die ze wensen, is ze ervan overtuigd geraakt, dat dit compleet het verkeerde idee is.
“het gaat hierom, onzekerheid is zeker een onderdeel van het probleem. Maar, tegengesteld aan wat we verwachten is zelfvertrouwen niet de oplossing”.
De oplossing is het hebben van een nieuwe relatie met je eigen onzekerheid.
Neem Cherry Murray, decaan van de Harvard School of Engineering en Applied Sciences, die meer dan 70 wetenschappelijke artikelen heeft gepubliceerd en 2 patenten bezit. “Of ik wel eens denk, dat ik niet gekwalificeerd ben? Continue!”
Hoe komt het dan dat dit soort vrouwen, volop schrijven, spreken, creëren, leiders zijn op hun werkgebied, terwijl ze tegelijkertijd deze onzekerheid voelen? Dani Shapiro zegt. “Ik heb al jaren dat ik de stem hoor. “Je kan het niet, maar dat ik tegelijkertijd de keuze maak, er niet naar te luisteren. “Of zoals Twyla Tharp zegt over haar angsten. “Als ik altijd naar mijn angst stem zou luisteren, zou ik mijn impulsen gaan onderdrukken en wellicht mijn hele creatieve bron dempen.
“Het is niet zelfverzekerd zijn, wat het deze vrouwen mogelijk maakt succes te hebben, het is de manier, waarop ze zich verhouden tot hun onzekerheid.
Wat betekent dat dan in de praktijk: het hebben van een nieuwe manier om je te verhouden tot onzekerheid?
Volgens Tara is dit eenvoudig. Het is niet de bedoeling met “de innerlijke kritische stem” te gaan discussiëren of er boos op te worden. Dit is als olie op het vuur gooien. De stem zal luider en hardnekkiger worden. Maar, wat we dienen te doen is deze stem te herkennen als hij spreekt. (vaak een scherpe, steeds terugkerende, angstige stem) en deze stem te kunnen onderscheiden van de stem van je wijze, kalme geest (“the voice of our best thinking”).
Door dit eenvoudigweg te herkennen, gaan we de stem observeren en hebben we een keus in hoe we erop zullen reageren.
Ten tweede, zodra we de stem geïdentificeerd hebben, dienen we te herinneren wat het is. De “innerlijke criticus” is vaak onze angst voor falen, verandering of zichtbaarheid. Gebruikmakend van een zeer ingenieuze manier om ons aan te vallen. Met als doel ons te laten krimpen en terug te zetten in onze “comfort zone”. Het is ons instinct dat ons koste wat het kost op een “veilige” plek wil houden.
Dit is de reden dat onze “innerlijke criticus” zich met name laat horen als we belangrijke stappen willen doen om onze diepe wensen waar te maken. De innerlijke criticus is als een strenge bewaker van je “comfort zones”. Zolang we binnen onze veilige comfortzone blijven, slaapt de bewaker.
Maar, zodra we aan de rand komen, zal deze bewaker wakker worden en van alles proberen om ons weer terug te krijgen op de veilige plek. Een plek waar we veilig zijn van mogelijke pijnlijke kritiek, falen of kwetsbaarheid.
Als je je dit voor de geest kan halen, dan kun je herinneren dat deze stem je waarschijnlijk niet de waarheid vertelt, zelf als voelt een ander deel van jou dat deze gedachten en woorden wel de waarheid moeten zijn.
Je kunt een geweldige presentatie houden, ondanks het feit dat je innerlijke stem zegt dat jouw idee waardeloos is. Je kunt met een nieuw bedrijf beginnen, ook al zegt jouw innerlijke stem dat je geen CEO materiaal bent en je kunt een sollicitatie brief sturen naar een uitdagende baan, ook al zegt jouw innerlijke stem, dat ze jou hier nooit geschikt voor zullen vinden.
En hoe vaker je het toepast, hoe meer het een gewoonte wordt, net zoals voor vrouwen als Dani Shapiro, Cherry Murray en Twyla Tharp.
“We need to learn to take action in the midst of self-doubt, and we can each begin practising today”!