Wordt een presentatie tovenaar! Gebruik flexibiliteit binnen structuur.
Ik had een keer een cursist die, nadat ik de structuur van een goede introductie had uitgelegd, protesteerde met de opmerking: maar als nu iedereen dit gaat toepassen, dan doen we uiteindelijk allemaal hetzelfde! En dan lijken alle presentaties op elkaar!
Hij had een punt. Dit had meer uitleg en context nodig. Je herkent de meester in het gebruik van de goede kanten van structuur (het publiek grip bieden), zonder gekunsteld of formulair over te komen. Kortom, je dient flexibel te zijn, binnen de geboden grenzen.
Zoals de basis structuur van een goede presentatie begin, midden en einde is. Kan ik met een gerust hart stellen, dat de meeste presentaties totaal verschillende zijn, ook al hebben ze dus diezelfde onderliggende structuur.
Dus, wat doe je dan, om het goede van structuur te houden, maar zonder tegelijkertijd over te komen als gekunsteld, voorspelbaar en uiteindelijk saai?
Gebruik varatie! Of zoals presentatiegoeroe Nancy Duarte het noemt: contrast. Nancy Duarte gebruikt de sonate als een prachtige metafoor om contrast uit te leggen. Iedere sonate heeft dezelfde onderliggende structuur, zoals je dat dus ook hebt met een presentatie. Echter, geen enkele sonate klinkt gelijk.
Door verschillende soorten van contrast te gebruiken, in verschillende lagen, kan de componist flexibel zijn binnen de grenzen. Bijvoorbeeld: variëren met dichtheid (het aantal noten dat gespeeld wordt), dynamisch contrast (hard en zacht), en contrast in tonen.
“Een interessante sonate is gebaseerd op contrast in verschillende lagen, gelijk aan een presentatie. Net zoals met een geweldige sonate, zou een goede presentatie de structuur van de presentatie vorm dienen te volgen, en tegelijkertijd flexibel moeten zijn, binnen haar grenzen”.
Dus, hoe doe je dat? Hoe kun je in een presentatie variatie of contrast toevoegen?
- Voeg contrast toe, tussen hoe het nu is, maar hoe het zou kunnen zijn. (zet de huidige status quo af, tegen hoe het zou kunnen zijn, nadat jouw idee, product, informatie wordt toegepast).
- Wissel af tussen delen die veel informatie bevatten en wat lichtere, ondersteunde delen. Door bijvoorbeeld anekdotes te vertellen, beelden te laten zien en duidelijke voorbeelden te geven, die jouw informatie ondersteunen.
- Na een monoloog van jouw kant, stuur aan op interactie.
- Laat jouw boodschap op verschillende manieren zien: plaatje, metafoor, verhaal.
- Wissel een traditionele manier van presenteren af, met een niet-traditionele manier, door je serieuze zakelijk toon, af te wisselen met humor en enthousiasme of in plaats van te praten over zaken het te demonstreren.
Zoals Mozart een ongekend creatieve tovenaar kon zijn, binnen de grenzen van een sonate structuur. Zo kan jij dit ook binnen een presentatie; ben flexibel, speels binnen de grenzen van de structuur en voeg contrast toe. Om uiteindelijk het beste van 2 werelden te krijgen.
Bron: Resonate Nancy Duarte.