Vrijheid en plezier ervaren als je presenteert, hoe doe je dat?
Hoe zorg je ervoor dat je dicht bij jezelf blijft als je presenteert? Dat het bijna moeiteloos en als vanzelf gaat? Dat je vrijheid en plezier ervaart? Wat is het geheim van natuurlijk presenteren?
Lees het in deze nieuwsbrief.
Het probleem:
Vastgeklonken aan zijn slides probeerde Paul zijn presentatie over het voetlicht te brengen. Hij probeerde veel te veel tegelijk te doen. Hij las de informatie op de “slides”, probeerde dat ook aan het publiek te geven en was alweer bezig met het volgende te lezen op de “slide”, terwijl hij nog bezig was om zijn vorige zin af te maken. Zijn ogen tuurde vervolgens weer snel van publiek naar laptop om te zoeken waar het volgende item op zijn overvolle slide stond.
Hierdoor waren er te veel processen tegelijk in zijn hoofd aan de gang. Het was onrustig in zijn hoofd en als gevolg daarvan was Paul onrustig. Er was geen duidelijke focus, geen keuze, geen verbinding.
Er waren veel ehhhs, hij ging met zijn hoofd van scherm, naar boven in de lucht, kort naar het publiek en weer terug. Zijn lichaam was gefixeerd en ondersteunde niet wat hij vertelde en hij stond met zijn lichaam schuin gekeerd naar zijn laptop in plaats van naar zijn publiek.
Na de presentatie riep Paul: “vreselijk”. “Ik voelde me zo opgelaten!”
Ik vertelde Paul dat het kwam omdat hij te veel vastgeklonken was aan zijn “slides”. Dat hij hierdoor in een “nieuwslezers groef” terecht kwam, dat er te veel processen in zijn hoofd aan de gang waren (rusteloos) en dat de focus en alle energie van zijn presentatie voornamelijk op zijn laptop waren gericht in plaats van op het publiek en dat er hierdoor geen verbinding was.
Als verzoek voor de volgende bijeenkomst vroeg ik hem de “slides” enorm uit te kleden en ervoor te zorgen dat hij zo zou voorbereiden, zodat hij het verhaal met veel minder “notes” en grip kon delen aan het publiek in plaats van opzeggen. Zodat er meer focus en verbinding zou zijn.
De week daarop, waren er nieuwe ronde en nieuwe kansen.
Maar, nu had Paul het probleem verplaatst, in plaats van opgelost. Hij had zijn “slides” wel uitgekleed, maar had nu alle tekst op een groot vel gekrabbeld en hield dat in zijn hand tijdens het presenteren.
Precies hetzelfde gebeurde als een week ervoor. Paul voelde zich opgelaten, veel ehhhs, veel onrust, te veel processen in zijn hoofd en nu was de aandacht niet op de laptop, maar continue op het vel papier in zijn hand met alle zinnen precies uitgeschreven.
Ik wist dat Paul nu een duwtje in zijn rug nodig had.
Vervolgens legde ik 4 hoofdbouwstenen op de grond (de essentie van het verhaal): de situatie, de hamvraag, de uitdaging en de resultaten. Ik vroeg Paul zijn laptop en notities aan de kant te schuiven. Hij mocht vervolgens een paar minuten voorbereiden en dan stap voor stap in zijn eigen woorden de essentie/stappen vullen, zonder enige houvast, buiten de essentiële stappen van zijn verhaal op de grond dan.
Paul vond het lastig en naar wat heen en weer gedraai, besloot hij toch ervoor te gaan en de stappen te gaan nemen.
Ik stond met mijn mond vol tanden.
In een paar minuten nam hij me door de essentie van zijn presentatie. Er waren geen ehhs, hij was gefocust en gaf het echt aan mij, hij was verbonden met de inhoud (dat zag je aan zijn lichaam, zijn armen, ogen, expressie alles deed mee evenals zijn stem). En hij had er plezier in!
Voelde je je nu opgelaten, vroeg ik? Nee, het ging wel lekker zei hij met een brede glimlach.
In zijn eigen woorden en op een hele natuurlijk manier, vertelde Paul moeiteloos kraakhelder en boeiend zijn verhaal.
Terwijl dezelfde presentatie 5 minuten eerder, moeizaam, onduidelijk en rusteloos was.
De oplossing:
En dit allemaal door de presentatie in een paar essentiële stappen te gieten, de overdaad aan grip weg te laten en Paul de basisstappen in zijn eigen woorden te laten invullen.
Ik dacht aan een oude “coachee”, die me enkele jaren eerder het volgende had toevertrouwd.
“I had the inclination to isolate myself, when I presented. This felt safe, but by doing this I lost the public. It is quite scary to leave, this, safe, isolated space. But in the end, I was able to do this, and it gave me lots of space, freedom and pleasure” Connie
Net als Connie, koste het Paul veel moeite om al zijn notities los te laten; de uitgebreide notities in PowerPoint en zijn uitgeschreven tekst op papier. Want, die voelde veilig.
Maar, het bleek een schijnveiligheid. Want, met veel te veel notities/grip voel je je opgelaten. Je verliest de connectie met het publiek, je verliest de verbinding met je verhaal (te veel op de details gericht) en uiteindelijk met jezelf.
Ook al is het in het begin best eng. Door die overdaad aan grip los te laten, ervaar je uiteindelijk veel meer vrijheid, plezier en ruimte! Als gevolg hiervan ga je veel natuurlijker en moeiteloos presenteren!
En dit allemaal door de presentatie:
- In een paar essentiële stappen te gieten.
- De overdaad aan grip weg te laten.
- De essentiële stappen in je eigen woorden invullen.
Succes!!
Tip: je kunt er ook voor kiezen om een speech te houden. Woord voor woord uitgeschreven en dit voor te lezen. Dat is natuurlijk prima. Maar, maak een duidelijke keuze hierin. Of je geeft een speech en je leest die, of je geef een presentatie die je op segment niveau oefent.
Door een duidelijk keuze te maken, creëer je focus en verbinding en rust en wordt het makkelijker om je informatie over het voetlicht te brengen.