De laatste 3 tips!
- Het is ok (Mindset). LINK
- Oefen hardop (Voorbereiding).
- Neem de tijd (Op het moment, voorbereiding).
- Neem ruimte in (Houding, op het moment). LINK
Bovenstaande 4 tips om “buiten adem raken” steeds minder een rol te laten spelen, heb ik jullie uitgebreid in mijn vorige 2 blogs meegeven.
Zie beneden de laatste 3 tips. Zodat deze angst niet je gedachten voor en tijdens het presenteren gaat beheersen en je met meer gemak zult presenteren.
5) Durf een keuze te maken in inhoud “keep it simple”. (voorbereiding)
Soms kan buiten adem raken heel eenvoudig verholpen worden. Ik weet nog goed dat presenteren Tilly, bloed, zweet en tranen kostte. Ze werkten tijdens het presenteren heel hard. Er moest heel veel informatie in korte tijd de buhne over gegooid worden. Haar presentaties waren gehaast, gespannen en ze raakte geregeld buiten adem.
Pas, toen Tilly durfde keuzes te maken in haar materiaal en de gouden regel “keep it simple” echt durfde toe te passen, bleek er een complete gedaanteverwisseling plaats te vinden. Tilly bracht haar informatie daarna met veel meer rust en bijna moeiteloos over het voetlicht.
Kortom: maak een keuze in materiaal, “keep it simple”, zodat je jouw inhoud rustig over het voetlicht kan brengen.
6) Kunnen zijn met de stilte, pauzes (voor en tijdens presentatie)
Loop naar voren, kijk je publiek aan en blijf ongeveer een minuut staan zonder te spreken (als oefening niet tijdens een echte presentatie). Het publiek gaat spontaan klappen als ze het genoeg vinden.
Waarom is dit een ijzersterke oefening en hoe helpt dit jou met niet buiten adem te raken? We oefenen hier met het kunnen zijn met de stilte, met het in de spotlight staan. Iedereen kijkt naar jou en jij kan daar mee zijn.
Dit geeft veel zenuwen en voelt erg oncomfortabel in het begin, dus gaan we dat proberen te fixen en “solven”. Door te gaan praten, snel weg te lopen, onze adem in te houden (schrap zetten). Echter, na een tijdje oefenen kan je hier meer in zakken. Je kunt ermee zijn, zonder van alles te willen gaan doen om dit vreemde, oncomfortabele gevoel uit de weg te gaan.
Dit is belangrijk, want we doen dit ook als we presenteren. Ohh jee, wat als er een pauze, of stilte valt. Nee, niets ergers dan dat. Dus, we gaan het volstoppen met geluid, zoals fillers, tussenzinnen, breien er nog wat achter aan. In plaats van na een brok informatie gegeven te hebben, een vette punt neer te zetten, gevolgd door een pauze.
Veel mensen die buiten adem raken doen het tegenovergestelde. Na een inademing vertellen ze wat. Prima. Maar, in plaats van dan een punt te zetten, komen ze op de uitademing (die bedoeld is voor de punt en pauze) meteen met een volgend stuk tekst! En dan raak je buiten adem.
De sprekers zijn zich daar niet van bewust, dat ze dit doen. Ze voelen alleen dat ze ineens buiten adem raken. Wat nodig is, is een stap terug te nemen. Namelijk kunnen zijn met de pauzes. Anders raak je in de valkuil van de “fillers”, de tussenzinnen de extra tekst erachter gebreid. Niet alleen wordt je verhaal er veel minder krachtig van, je raakt er ook van ……buiten adem.
7) Visualiseer hoe je moeiteloos op je gemak met pauzes presenteert. (voorbereiding)
De “anti-dote” voor de angst buiten adem te raken bij een volgende presentatie is visualiseren hoe je zou willen dat het wel gaat, op je gemak en met rust presenteren, in plaats van doom scenario na doom scenario in je hoofd op elkaar stapelen.
Het zal toch weer niet gebeuren, ik zal toch weer niet “buiten adem” raken. Dit is een enorm zelfversterkende sneeuwbal gedachte die van de heuvel blijft rollen. En steeds maar in kracht toeneemt. Dit maakt dat alle plezier voor de presentatie wegebt en je er helemaal door in beslag genomen kan worden. Alsof een muffe dikke deken om je heen valt. (soms zelfs al dagen voor de presentatie).
De logische en simpele “anti-dote” hiervoor is visualiseren, hoe jij presentatie bijvoorbeeld op gemak en moeiteloos brengt. Zien is geloven. Je krijgt hierdoor positieve energie, i.p.v. de enorme verkramping die optreedt bij alle gloom scenario’s.
Dit is precies ook wat topsporters doen. Ze halen zich beelden, film voor de geest, van hoe ze zouden willen dat de wedstrijd gaat. “They energize themselves”.
Ga hier niet te rationeel mee om. Zo van, dit gaat toch niet gebeuren. Het gaat erom dat je energie krijgt en dat je jezelf op een positieve manier ondersteunt, in plaats van de gloom scenario’s. Dat alleen al is de moeite waard.
Veel succes en laat me weten hoe het gaat.
Mabel
Wil je hulp erbij en ermee aan de slag, zie de volgende link voor alle mogelijkheden.