Hoe raak jij niet buiten adem tijdens een presentatie? Tip 4
Een paar weken geleden was ik een paar dagen op Texel. Overdag de hele dag buiten en de dag steevast afsluitend met een warm bubbelbad met fenomenaal uitzicht. Blijer kun je me niet maken ;-).
Op de eerste dag kwamen we op het strand een aangespoelde bruinvis tegen. Een bruinvis is de kleinste walvis die in de Waddenzee leeft. Later leerde ik dat veel van deze bruinvissen verstrikt raken in visnetten en daardoor uiteindelijk op land aanspoelen. Door de netten kunnen ze niet naar boven om te ademen, worden vervolgens als bijvangst teruggegooid en spoelen uiteindelijk op land aan.
Hoe kan jij ervoor zorgen dat je niet verstrikt raakt als je presenteert?
Dat jij niet buiten adem raakt? Hoe maak jij het voor jezelf makkelijker om te presenteren?
Zie beneden voor deze maand tip 4 in een reeks van 7. Voordat ik deze onthul, zie hieronder de mogelijkheden voor open inschrijving voor de komende maand:
- 15 september: basis open training Engelstalig, Presenting with Impact. Tijdens deze eendaagse training, leg jij een stevige presenteer basis. Kleinschalig, “learning-by-doing” en compacte heldere theorie.Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Voor meer informatie ga naar Basis Open Training
- 23 september: open workshop Nederlands. Presenteren met Plezier. Wil jij al schaterlachend en vol plezier beter leren presenteren? Kom dan naar de open training Presenteren met Plezier. Voor meer informatie ga naar: www.presenterenmetplezier.com
Tip 4: Neem een krachtige pose aan, neem ruimte in.
In plaats van je non-verbaal af te sluiten en klein te maken. (NET VOOR EN TIJDENS PRESENTATIE)
Ben niet bang je hoeft geen Trump te worden en als een soort gorilla op het podium te staan. Dat is weer het andere uiterste. Het gaat meer om open staan en jouw ruimte innemen dan dat je je groter maakt dan je bent. Hiermee zorg jij namelijk zelf dat jouw eigen mindset positief beïnvloedt wordt! Waardoor je minder stress gevoelig wordt.
Hoe dit zo?
De wetenschapster Amy Cuddy heeft in onderzoek aangetoond, dat het zogenaamde 2 minuten PowerPosing (krachtige poses aannemen), al een groot effect kan hebben op 2 belangrijke hormonen in ons lichaam. Hormonen die onze gevoelens en daarmee ook ons gedrag beinvloeden. Deze hormonen hebben invloed op of we gevoelig zijn/worden voor stress, of juist niet. Door met ons lichaam krachtige poses aan te nemen verandert onze hormoonhuishouding al na 2 minuten.
Wat gebeurt er dan?
Ons testosteron stijgt, waardoor we meer actiegericht worden, meer lef en durf krijgen. En ons cortisol blijkt te dalen door de krachtposes. Dit geeft ons juist meer rust en meer een comfortabel gevoel. Want, door een dalend cortisol, blijven we cool en raken we minder in de stress. Precies de combinatie die je nodig hebt om een goede prestatie te leveren.
Door je juist af te sluiten met je lichaam; klein te maken en niet krachtig te staan krijgen we juist het tegenover gestelde effect. We worden er juist stress gevoeliger van.
Kortom: door krachtiger te staan, beinvloeden we onszelf op een positieve manier als we presenteren! We worden er minder stress gevoelig van!
2 minutes of powerposing, can configure your brain to be basically either assertive, confident and comfortable, or really stress-reactive, and feeling sort of shutdown (Amy Cuddy)
Wat maak het lastig?
Onbewust sluiten we ons vaak non-verbaal af, omdat dat veilig voelt. Maar, helaas is dit een schijnveiligheid, want je wordt hierdoor juist kwetsbaar voor stress! We willen vooral niet te aanwezig zijn en maken onszelf klein. We gaan zacht spreken of blijven stijf op dezelfde plek staan. En dit is heel begrijpelijk en menselijk om te doen.
Zie beneden de quote van Connie, die het ook eng vond om dit veilige plekje te verlaten.
Ik had de neiging om mezelf te isoleren als ik presenteerde. Het voelde op die manier veilig aan, maar hierdoor raakte ik het publiek kwijt. Het is heel eng om dit veilige plekje los te laten, maar ik heb dat uiteindelijk kunnen doen. En dat heeft me veel ruimte gegeven, meer vrijheid en meer plezier. Connie, Akzo-Nobel
Het vraag dus om een counter intuitive approach. Je hebt lef en moed nodig om uit de groef/isolatie te komen. Maar, dan staat je ook een mooie beloning te wachten!! Ruimte, vrijheid en plezier.
Wat betekent dit voor jou praktisch?
- Ga van te voren naar het toilet en strek je armen in de lucht en maak jezelf groot (ja echt). Ga niet in elkaar gezakt zitten, voordat je gaat spreken.
- Heb lef en durf, ga stevig staan tijdens je presentatie. Neem ruimte in en blijf open, naar buiten gericht ook al is dit in het begin spannend. Probeer je hiervan bewust te blijven.
Ik geloof dat als je ruimte inneemt en open blijft, je minder snel in ademnood komt. Als je de lef en moed hebt ruimte in te nemen, heb je ook minder moeite met pauzes en jouw tijd nemen om te spreken (ook ruimte innemen), waardoor presenteren moeitelozer wordt.
Succes ermee!
Tot de volgende keer bij de resterende tips van niet buiten adem raken.
Wil je aan de slag in een kleine groep en echt stappen maken om goed te leren spreken? Zodat je professioneel zichtbaar wordt met je kennis en kunde?
Goed presenteren is een kwestie van oefening, gouden kennis toepassen en techniek.
Mogelijkheden:
- 15 september: basis open training Engelstalig, Presenting with Impact. Tijdens deze eendaagse training, leg jij een stevige presenteer basis. Kleinschalig, “learning-by-doing” en compacte heldere theorie. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Voor meer informatie ga naar Basis Open Training
- 23 september: open workshop Nederlands. Presenteren met Plezier. Wil jij al schaterlachend en vol plezier beter leren presenteren? Kom dan naar de open training Presenteren met Plezier. Voor meer informatie ga naar: www.presenterenmetplezier.com