7 tips om niet buiten adem te raken tijdens je presentatie
Ik weet het nog goed. De eerste paar jaar van mijn werk als consultant raakte ik geregeld buiten adem als ik presenteerde. Ik vond het nogal gênant en schaamde me diep. Als ik zo’n presentatie, waarbij de adem me weer benam achter de rug had, was ik voor even weer opgelucht dat het voorbij was.
Echter, die opluchting verdween als sneeuw voor de zon, zodra de volgende presentatie zich weer aandiende. Want, dan was het alsof alle radertjes in mijn hersenen weer op volle toer gingen draaien met “wat als het weer gaat gebeuren” gedachten en alle nare gevoelens die daarbij horen. Ik voelde me daardoor gestrest, moedeloos en angstig.
Tegenwoordig gebeurt het me nog zelden.
En alhoewel dit een lastige noot is om te kraken (bij mij hield de hoge adem anderhalf jaar aan) zijn er toch een heleboel tips, die je kunnen helpen. Zodat bij jou hoge adem steeds minder een rol gaat spelen.
Lees beneden de eerste 3 van 7 tips die bij mij en mijn cursisten het verschil maakte:
1) Accepteren dat dit kan gebeuren. Het is OK. MINDSET
Wat ik onbewust deed, met de in “wat als het weer gaat gebeuren scenario” stappen, en hier maar mee bezig blijven is juist de kans verhogen dat het weer gebeurt. Dit werd me steeds duidelijker na een tijd.
Want als je je continue focust op wat je wilt dat niet gebeurt, dan leg je er juist de rode loper voor uit!
Hoe dit zo?
Juist toen ik geaccepteerd had, dat de “hoge adem” nu eenmaal “part of the deal” was. Het was al zo vaak gebeurt dat ik het uiteindelijk maar geaccepteerd had. Bleek de hoge adem ineens niet meer voor te komen!
Toen ik niet langer continue bezig was, met wat niet mocht gebeuren, als een soort obsessie, daarmee juist olie erop gooiend, bleek de hoge adem als een dief in de nacht ineens verdwenen te zijn! En zo werkt het vaak, zoals ik ook bij mijn cursisten heb gezien.
Kortom: ben je bang dat het weer gaat gebeuren. So what? De een krijgt hoge adem, de ander gaat heel snel praten, weer een ander is continue aan het prutsen met haar/zijn handen. Het is universeel. We reageren nu eenmaal allemaal op een bepaalde manier, als we een situatie spannend vinden
Kijk of je er wat minder rigide naar kan kijken. Wellicht met wat humor. Geef het wat lucht. Is het nu echt zo’n ramp? Kijk naar mij, ik heb anderhalf jaar hoge adem overleefd en nu geef ik “Presentation Skills” trainingen.
Hoge adem? Het is OK!
2) Oefen van te voren hardop! VOORBEREIDING
Hoe dit zo?a) Je weet wanneer er rust nodig is in je verhaal. Wanneer ga je een kruising over op je olifantenpaadje en dien je even te stoppen?
b) Je merkt wanneer je te lange zinnen gebruikt (vaak schrijftaal), die je juist kwetsbaar maken voor hoge adem en die je dus dient te verkorten of aan te passen.
c) Je realiseert dat je veel te veel informatie in te korte tijd probeert te proppen. Dit maakt je tevens kwetsbaar voor hoge adem.
Tijdens dit proces, van “hardop oefenen” krijg je automatisch een soort van “fingerspitzen” gevoel mee voor tempo en voor de delen waar pauzes nodig zijn in jouw verhaal.
Heel belangrijk, je gaat ook in dit proces langzaam durven die pauzes ook echt te pakken. En dat gaat jou met de “hoge adem” uiteindelijk helpen.
Let op: het gaat niet om “uit je hoofd leren” woord voor woord. Maar, dat je een slide ziet of notitie en je kunt de essentie vertellen. Juist dit “loslaten” geeft jou ook weer meer adem. Het dient uiteindelijk een “los” olifantenpaadje te zijn.
3) Voordat je begint met presenteren, pak rust en ruimte door adem te halen. OP HET MOMENT
Naast, het feit dat dit sterk overkomt op het publiek, zorgt het dat je een goede start maakt voor jezelf.
Hoe dit zo?
a) Een goed begin is het halve werk. Je begint op deze manier vanuit rust en vanuit een lage energie in plaats van de “hoge adem” energie.
Waarom?Omdat als we voor een groep staan, en we zien iedereen naar ons kijken, we intuïtief snel willen gaan praten en niet de tijd hiervoor nemen. Dat is ook de kern van ons probleem.
We zijn als de dood dat er een stilte valt of dat men er wat van gaat vinden. Dus, we praten als een dolle door, zonder enige pauze of rust.
Hoe dit om te buigen?
Oefen dit maar van te voren met toehoorders:
a) De tijd nemen voor een start ademhaling voordat je aanvangt.
b) Als je van een stuk informatie naar een ander stuk informatie gaat een duidelijk pauze pakken.
c) Bewust echte punten zetten na belangrijke zinnen en statements. Geef je publiek de tijd om te verwerken wat je zegt, zodat ze er wat van KUNNEN vinden! Dat is ok.
Hoe vaker je dit doet, oefent en bewust ervan raakt, hoe makkelijker het gaat.
En dat begint met jou, dat jij durft je basis en rust en ruime te pakken, ook al is het spannend.
In de volgende nieuwsbrief volgen nog 4 tips, die je met “hoge adem” kunnen helpen.
Voor nu kun je aan de slag met:
2) Oefen hardop, leg een “los” olifantenpaadje aan.
3) Neem de tijd, adem in en start.Succes ermee!Met vriendelijke groet,
Mabel
Wil je aan de slag in een kleine groep en echt stappen maken om helder en boeiend te leren spreken? Zodat je professioneel zichtbaar wordt met je kennis en kunde?
Goed leren presenteren is een kwestie van oefening, gouden kennis toepassen en techniek.
Mogelijkheden:
- 15 september is er een basis open training Engelstalig. Er zijn nog 4 plaatsen.
Lees meer.
- 23 september “Presenteren met Plezier” Nederlandstalig. Wil jij al schaterlachend en vol plezier beter leren presenteren? Kom dan naar de open training “Presenteren met Plezier. Informatie volgt in de volgende nieuwsbrief.